Farnost Laškov
Přemyslovice
Čechy pod Kosířem

Pobožnost 1. sobota měsíce

Co slíbí nebe?

Sedm roku po zakončení fátimských zjevení Matka Boží dovolila sestře Lucii zveřejnění obsahu druhé častí fátimského tajemství. Jejím předmětem byla pobožnost k Neposkvrněnému Srdci Marie.

10. prosince roku 1925 zjevila se Lucii Maria s Dítětem a ukázala jí trnem obklopené srdce. Dítě řeklo: „Měj soucit se Srdcem Tvé Nejsvětější Matky, obklopeným trny, kterými nevděční lidé je neustále zraňuji a není nikdo, kdo by skrze akt dostiučinění ty trny povytahoval.“ Maria řekla: „Má dcero, podívej na Mé srdce obklopené trny, kterými nevděční lidé skrze rouhání a nevděčnost je neustále zraňují. Aspoň ty se snaž nosit mi radost a oznámit mým jménem, že přijdu v hodinu smrti s milostmi, které jsou potřebné ke spáse k těm všem, kteří skrze pět měsíců v první soboty vykonají zpověď, přijmou svaté přijímání, pomodlí se růženec a skrze 15 minut rozjímání nad růžencovými tajemstvími budou mi dělat společenství v intenci dostiučinění.

 

Proč 5 sobot?

O jednom ze zjevení sestra Lucie píše: „Má dcero – řekl Ježíš – jde o pět druhů urážek, kterými se ubližuje Neposkvrněnému Srdci Marie:

1)      urážky proti Neposkvrněnému Početí,

2)      urážky proti Jejímu Panenství,

3)      urážky proti Jejímu Božskému Mateřství,

4)      urážky, které se snaží vštípit do srdce dětí lhostejnost, pohrdání a dokonce nenávist vůči Neposkvrněné Matce,

5)      rouhání, která zneuctívají Marii v Jejích svatých obrazech.“

 

Elementy pobožnosti:

 

  1. Zpověď v první sobotu měsíce.

Doporučovaná je zpověď v první sobotu měsíce. Není to však podmínka platnosti této pobožnosti. Je možné se zúčastnit zpovědí i o několik dní dříve. Ke zpovědi je třeba však přistoupit s úmyslem dostiučinění za urážky vůči Neposkvrněnému Srdcí Marie. V následující soboty je možné přistoupit ke zpovědi v intenci dostiučinění za jednu z pěti urážek, o kterých říká Ježíš, nebo po každé dostiučinit za všechny urážky všeobecně. Je možné tuto intencí vzbudit během přípravy ke zpovědi nebo při samotném rozhřešení.

 

  1. Svaté přijímání v první sobotu měsíce

Po přijetí svatého přijímání mělo by se vzbudit nahrazující intencí. Je možné se pomodlit tuto nebo podobnou modlitbu:

„Nejchvályhodnější Panno, Matko Boha a má Matko! Spojuji se s Tvým Synem a toužím dostiučinit Ti za hříchy tak četných lidí proti Tvému Neposkvrněnému Srdci. Přes vlastní chudobu a neschopnost chci udělat všechno, abych dostiučinil za ty urážky a rouhání. Toužím, Nejsvětější Matko, Tebe uctívat a celým srdcem milovat. Právě to čeká ode mne Bůh. A právě proto, že Tě miluji, udělám všechno, co je jen v mé moci, abys byla všemi uctívaná a milovaná.

Zase Ty, nejmilejší Matko, Záchrano hříšných, chtěj přijmout tento akt dostiučinění, který Ti skládám. Přijmi ho rovněž, jako akt dostiučinění za ty, kteří neví, co mluví a bezbožným způsobem zlořečí Ti. Vypros jim u Boha obrácení, aby kvůli udělené milosti ještě více se zdůraznila Tvá mateřská dobrota, moc a milosrdenství. Ať také oni se připojí k tomuto holdu a proslaví Tvou svatost a dobrotu, hlásajíce, že jsi požehnaná mezi ženami, Matkou Boha, jejíž Neposkvrněné Srdce neustává v citlivé lásce ke každému člověkovi. Amen.“

 

  1. Nahrazující růženec

K platnosti pobožností prvních sobot měsíce stačí se pomodlit jednu část růžence, tedy 5 zvolených tajemství. Po každém desátku je třeba se pomodlit modlitbu Anděla z Fátimy – „Můj Ježíši, odpusť nám naše hříchy…“

            Povzbuzuje se k modlitbě zvláštního růžence nahrazujícího urážky způsobené Neposkvrněnému Srdcí Marie. Modli se ho stejně jako obyčejný růženec, s tím, že v „Zdrávas Maria“ po slovech „…teď i v hodinu smrti naše. Amen.“ přidávají se níže uvedené výzvy, v každém tajemství jiné:

  1. Prosíme: Uchovej a rozmnož v nás víru ve Tvé Neposkvrněné Srdce!
  2. Prosíme: Uchovej a rozmnož v nás víru ve Tvé nepřetržené Panenství!
  3. Prosíme: Uchovej a rozmnož v nás víru ve Tvou skutečnou důstojnost Matky Boží!
  4. Prosíme: Uchovej a rozmnož v nás úctu a lásku k Tvým podobiznám!
  5. Prosíme: Rozpal ve všech srdcích oheň lásky a dokonalé pobožnosti k Tobě!

 

  1. Patnáctiminutové rozjímání nad růžencovými tajemstvími.

Je to nejtěžší – a nejdůležitější – element pobožnosti. Ten, kdo přijme pozvání Marie k účasti na Jejím rozjímání, ten se stane účastníkem kontemplace obličeje Krista spolu s Nejsvětější Matkou!

Vánoční modlitba otce Pia

Ó, Nejsvětější Duchu, pohni mé srdce, aby mohlo chválit i milovat. Obdař světlem můj rozum, aby mohl rozjímat o jemnostech velkého tajemství lásky Boha, který se stal dítětem, rozpal oheň mojí vůle, abych

celá modlitba

Sedmibolestný růženec

Modlitba sedmibolestného růžence

(překlad modlitby z poutního místa Mariánka)

– Věřím v Boha …,

– Sláva Otci…

– Otče náš …,

– Zdrávas Maria …

…. Ježíš, který v nás upevňuje úctu

celá modlitba

První pátky měsíce

Eucharistie – Svátost Lásky – zaujímá podstatné místo při kultu Ježíšova Srdce. „Máš každý první pátek měsíce Mne přijímat ve svatém přijímání“ – řekl s. Markétě Marii Ježíš

celá modlitba

Pobožnost 1. sobota měsíce

Sedm let po zakončení fátimských zjevení Matka Boží dovolila sestře Lucii zveřejnění obsahu druhé častí fátimského tajemství. Jejím předmětem byla pobožnost k Neposkvrněnému Srdci Marie.

celá modlitba